facebook

Online krediti – sve što treba da znate

online krediti

Online krediti su u poslednje vrijeme sve popularnija kreditna opcija u Bosni i Hercegovini, mada se u Evropi i svijetu koristi već godinama. Predrasude od nesigurnosti online kreditnog poslovanja razbija više od 200.000 zadovoljnih korisnika širom naše države.
Online krediti su sa sobom donijeli mogućnost brzog i sigurnog podizanja kredita bez čekanja u redovima banki, skupljanja nepotrebne dokumentacije kao i izbjegavanja najveće neprijatnosti oko traženje novca na zajam od prijatelja i porodice.

apliciraj

Iz udobnosti svoga doma pomoću web sajta možete planirati renoviranje dvorišta, doplatu za automobil koji oduvijek želite. Na prvu, djeluje kao nemoguće ali online krediti su nešto o čemu smo svi maštali.
U daljem tekstu, pisaćemo u svim prednostima online kredita kao i o naješćim nedoumicama što se ovih kredita tiče.

Sadržaj

Prednosti online kredita

Prva prednost online kredita je brzina, odnosno ušteda vremena koje nam je danas svima dragocjeno. Ušteda vremena se postiže tako što se cijeli proces odvija preko interneta, apliciranje za online kredit traje svega par minuta.

Druga od prednosti, koju su klijetni istakli, je apliciranje bez garancije, odnosno sudužnika ili žiranta. Pri anketiranju za mišljenje o online kreditima svi su naveli da je kod online kredita velika i olakšavajuća prednost to što ne moraju tražiti žiranta ili sudužnia jer je to uvijek neprijatna situacija.

Treća prednost odnosi se na minimum dokumentacije pri apliciranju za online kredit. Jedino od dokumentacije što trebate pripremiti kada želite aplicirati za online kredit je lična karta ili pasoš i platna lista odnosno ček od penzije i sl.

Četvrta prednost je što sami birate iznos i vrijeme otplate online kredita u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima, kako bi vraćanje bilo što manje opterećujuće za vaš kućni budžet.

Peta prednost, ne manje važna, je sigurnost online kredita. Kompletna procedura je u skladu sa globalnim standardima zaštite potrošača, poslovanja na internetu i finansijskih usluga. Vaši podaci prilikom apliciranja ne mogu biti zloupotrebljeni na bilo koji način.

Postupak podnošenja zahtjeva za online kredit

online krediti bih

Postupak, odnosno proces apliciranja za online kredite je veoma jednostavan i brz. Sastoji se iz nekoliko koraka:

    •  ispunjavanje aplikacije preko interneta

Online kredit možete dobiti tako što ćete se ulogovati i aplicirati na web stranici, nakon toga izaberite iznos i rok trajanja online kredita i unesite vaše osnovne podatke (broj lične karte, JMBG i broj telefona).

    • dostavljanje potrebne dokumentacije

Sve od potrebne dokumentacije za online kredit su vaša lična karta/pasoš i dokazi o primanjima (platna lista, ček od penzije i slično).Napomena, dokumentaciju ne donosite lično već šaljete putem interneta, kako ne biste gubili vrijeme.

    • potvrda od finansijskog tima u vidu e-maila ili SMS-a

Nakon popunjavanja i slanja vaših podataka i dokumentacije vrši se provjera ličnih podataka i kreditnih zaduženja u Registru kredita Centralne banke Bosne i Hercegovine.
Odluku o odobrenju ili odbijanju vašeg zahtjeva za online kredit dobićete putem e-mail adrese ili SMS oporuke na broj koji ste koristili prilikom unosa osnovnih podataka.

    • podignite novac sa vašeg tekućeg ili žiro računa.

Nakon potvrdne poruke o odobrenju kredita odmah možete otići do isplatnog mjesta i podići novac.

Proces od podnošenja zahtjeva do isplate traje veoma kratko, svega 15 minuta.

Uslovi i dokumentacija za online kredit

Online kredit je vrsta kreditiranje gdje je potrebno da ste punoljetni građanin Bosne i Hercegovine, starosti do 75 godina. Takođe, da imate redovne fnansijske prihode i da imate dokaz za to. Napr. platna lista ili ček od penzije.
Dokumenti za online kredit koji su vam potrebni su samo vaša lična karta ili pasoš i dokaz o redovnim finansijskim prilivima. Kopija lične karte je potrebna kako bi se potvrdili podaci koje ste unijeli pri registrovanju na web sajt. Kao dokaz o redovnim finansijskim prilivima potrebno je poslati ovjerenu vašu platnu listu, ček od penzije ili slično.
Dakle, kako bismo uštedili vrijeme, kompletna procedura slanja dokumenata je preko interneta.

Otplata online kredita

Postoje dva načina otplate online kredita: gotovinskom uplatom u poslovnim jedinicama pošte,putem bilo koje poslovne banke i pomoću internet ili mobilnog bankarstva.
Iznos koji se otplaćuje je iznos kredita koji ste uzeli, kamata i naknada za obradu kredita.

Savjeti za period otplate su da je najbolje da period otplate uskladite sa svojim finanskijskim prilivima kako biste bili u mogućnosti da na vrijeme vršite otplatu iznosa online kredita.
Svaki odobreni kredit ima rok dospjeća. Najkasnije do tog dana potrebno je da se uplati ukupan iznos duga. Ukoliko želite dug otplatiti prije roka dospjeća, potrebno je prethodno pismenim putem obavijestiti.
Ukoliko se desila neka nepredviđena situacija i otplata kredita ne može ispoštovati rok dospjeća potrebno je da kontaktirate korisnički servis. Operateri ili finansijski tim će vam pomoći da pronađete najbolje rješenje za novi plan vraćanja kredita.

Troškovi obrade i kamatna stopa za online kredite

Koliko će vas koštati troškovi obrade online kredita prvo zavisi od visine iznosa kredita. U procesu apliciranja svi troškovi se jasno prezentuju. Napomena, ukoliko odustanete od zahtjeva za brzi kredit garantuje vam da niste dužni platiiti nikakve troškove. Troškovi se obračunavaju tek nakon što se kredit odobri od strane finansijskog tima.

Troškovi obrade, kao i kamatna stopa za online kredite zavise od visine pozajmljenog novca i perioda vraćanja, odnosno otplate.
Ukoliko je period vraćanja kraći, troškovi obrade kredita će biti niži.
Isto tako, ukoliko je period vraćanja kraći, efektivna kamatna stopa će biti viša i obrnuto.

Zbog svoje pristupačnosti online krediti su postali hit u svijetu ali i kod nas. U potpunostu su se prilagodili modernom čovjeku, štede vaše vrijeme što je danas najdragocijenije. Čekanje u redovima i hrpa papiroogije je od sada samo prošlost koja je prevaziđena.

Istraživanja su pokazala da u zemljama našeg okruženja korištenje ove vrste kreditiranja je sve popularnija i prelazi čak 80% i što je još zanimljivije i odličan pokazatelj sigurnosti i kvaliteta što je preko 90% njih koji su već koristili online kredit izabrali ga još jedanput.

Na osnovu ovakvih podataka jasno je da su se online krediti pokazali kao siguran i jednosatav finansijski servis.

Online Krediti u BiH

Dostpunost online kredita u Bosni i Hercegovini po gradovima i opstinama mozete pronaci na listi ispod.